Ergotherapie

Als jullie mijn  About hebben gelezen dan weten jullie dat ik ergotherapie studeer. Voor deze richting heb je heel wat creativiteit nodig, wat me op het begin enorm afschrikte want ik ben helemaal niet zo creatief. Maar vermits ik uit een creatieve familie kom, heb ik besloten de stap toch maar te wagen, wie weet had ik verborgen familietrekjes.
Mijn eerste spannende opdracht waar ik al mijn creativiteit moest bovenhalen was een rekenkoffer of een EHBR-koffer maken voor kinderen met rekenstoornissen of rekenproblemen. De bedoeling was materialen te gebruiken om kinderen het voorbereidend rekenen (bv. het kunnen tellen, of het snappen van eenheden) en het effectief rekenen aan te leren. De kinderen waren fictief, het moest enkel in de klas gepresenteerd worden, maar toch wou ik graag leuke dingen vinden die kinderen echt graag zouden doen. Dus met volle moed en wat angst begon ik aan deze opdracht. Benieuwd wat ik allemaal uit mijn diep verborgen creativiteitshoed toverde?

Eerst en vooral besloot een leuk logo te maken voor het – teken. Dit is voor kinderen soms moeilijk te begrijpen, en met deze leuke krokodil begrijpen ze het gemakkelijker. Je legt uit dat de krokodil altijd voor het grootste eten zal kiezen, en dus zijn open bek hiernaar zal richten.
WP_20150504_009 1

Ook is het belangrijk dat kinderen objecten, in dit geval stippen, kunnen tellen en vergelijken. Welke lieveheersbeestjes zijn even oud en hebben dus hetzelfde aantal stippen. Dit was een werkje dat super simpel leek, maar enorm veel tijd in beslag nam. Het is gemaakt met dekseltjes van glazen bokalen, en deze verf bleef er echt niet gemakkelijk op plakken, hierbij was het echt precisiewerk, en met mijn 2 linker handen is dit best een uitdaging. Maar ik stond erop om alles zelf te maken, en ben uiteindelijk super tevreden met het resultaat.
WP_20150504_005

Het laatste is een spel of verhaal om hen de termen onder/boven/naast en eventueel, afhankelijk van de leeftijd van het kind, ook links en rechts. Ze krijgen alle alle tekeningen apart, in 3 verschillende groottes. Aan de hand van een verhaaltje moeten ze de juiste tekening op de juiste plaats plakken, bv. neem de grootste zon en plak deze boven de boom.
WP_20150505_001 1

Ik heb nog wat andere materialen, maar dan wordt deze post veel te lang. Ik was super tevreden met het resultaat, al was dit al wat minder toen ik deze van sommige anderen zag. Maar voor een niet-creatieveling is dit best oké denk ik 🙂 Hopelijk krijg ik ooit de kans om dit op een stage uit te proberen bij echte kinderen. Ik vond het alvast super leuk om te bedenken en te maken. Ik had zoveel ideeën, maar moest me beperken tot een aantal :p

Wat vinden jullie ervan? Zouden kinderen dit leuk vinden volgens jullie? :p

2 gedachtes over “Ergotherapie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s