Wat te doen bij een slechte stage evaluatie?

Vorige vrijdag was mijn laatste stagedag. Natuurlijk hoort bij het einde van een stage altijd een evaluatie. Voor mij een zeer spannend moment. Het was een stage van drie weken, wat betekende dat je weinig kansen had om jezelf te bewijzen. Ikzelf vatte dit op als “je kunt dus niet alle doelen bereiken, want op drie weken tijd kan je geen beste maatjes worden met collega’s, zeker niet als je stagiair bent”. Mijn stagementor daarentegen vatte dit op als “je hebt drie weken de tijd om beste maatjes te worden met de collega’s”. Ik deed stage binnen de psychiatrie, één van de moeilijkste doelgroepen in ergotherapie vind ik zelf. Omdat het vage doelstellingen zijn. Als je in een ziekenhuis werkt, en je hebt een amputatie, dan heb je onmiddellijk doelstellingen voor ogen die je zou willen bereiken met je patiënt. Natuurlijk is dit in de psychiatrie niet altijd even makkelijk. De grootschalige en vaak meervoudige diagnoses maken dit er zeker niet makkelijker op.
IMG_6724$

Toch begon ik eraan met volle moed. Ik deed stage binnen een traject dat de patiënten voorbereidde op de eventuele terugkeer naar een (beschutte) werkplaats. Men keek naar de mogelijkheden van de patiënt, maar natuurlijk ook de struikelblokken. Het traject duurt 6 weken, en hierna moet je advies verlenen. Kan deze patiënt een werkplaats aan, zo ja, welke, en met welke zaken zal deze werkplaats zeker rekening mee moeten houden? Een echte uitdaging als beginnende stagiair dus.

Als na één dag stage lopen, merkte ik dat dit helemaal geen simpele klus ging zijn. De stagementor was vriendelijk, maar enorm streng en veeleisend. Dit was mijn eerste stage, waarbij je normaal enkel moet observeren, maar hier moest ik alles van begin tot eind zelf aanpakken. Uiteraard kreeg ik erna wel feedback, maar zomaar beginnen voorbereiden op een leeg word document is best moeilijk. Ik verwacht geen denderende evaluatie, maar mits de grote vooruitgang die ik had geboekt, hoopte ik toch op een degelijk punt. Echter niets was minder waar. Ik kreeg een E. Het was net voldoende, maar als je kan kiezen tussen A,B,C,D en E vond ik dat ik toch wat meer verdiende, ik deed tenslotte toch alles zelf en had vooruitgang geboekt.

IMG_6723Hoe ga je hier nu mee om?
Doen:
– Natuurlijk is dit even slikken (bij mij althans). Maar voldoende is voldoende natuurlijk, dus zoveel mogelijk uit je hoofd zetten is de boodschap. Blijven pikeren is zeker geen goed idee.
– Werk aan de werkpunten die er gegeven werden. Als je op je volgende stage hierop goed scoort, merkt de school ook dat je deze zaken onthouden hebt en eraan werkt.
– Laat de moed niet zakken en eindig je stage in schoonheid. Probeer ondanks je slechte evaluatie toch nog de laatste lootjes mooi af te ronden, en ook hier werk je nog aan je aangewezen punten.
– Je kan ook zeker aankaarten aan je stagementor dat je hem streng vindt, waarop je wel wat wijst dat je je punten iets of wat onrechtvaardig vindt. In mijn geval gaf hij zelf al aan dat hij streng was en veel verwachte, dus hierover kon ik niets aanbrengen.
– Probeer wat extra werk te steken in je verslagen, die je ongetwijfeld in alle scholen en richtingen wel moet maken. Zo kan je eventueel je slechte punt goedmaken met je werk.
– Je kan eventueel op school hierover iemand aanspreken. Je kan eventueel aanraden geen studenten meer naar die stageplaats te sturen, of enkel laatste jaars. Je kan in elk geval de situatie uitleggen.

Niet doen:
– Persoonlijk zou ik nooit punten gaan aanklagen. Zelfs als hierop niet geslaagd bent, is er altijd een tweede zit, waar je dit ongetwijfeld kan rechttrekken. Indien je dan nog niet geslaagd bent, kan je erover nadenken om dit aan te klagen. Dit is echter meestal een lang proces, die meestal niet veel resultaat heeft. Dit verschilt natuurlijk van school tot school, maar bij ons is dit praktisch onbegonnen werk. Natuurlijk is dit een persoonlijke keuze die je maakt. Ben je écht niet akkoord, overweeg het dan en bekijk je mogelijkheden.

(Foto’s; met dank aan mijn beste vriendin, Annelies !! )

Hoe zou jij dit aanpakken? 

5 gedachtes over “Wat te doen bij een slechte stage evaluatie?

 1. Pff… zo jammer… ze zouden toch moeten kijken naar de progressie die je maakt op die drie weken. Je kan op drie weken stage toch onmogelijk doen wat een vaste medewerker doet. Probeer je niet te veel blind te staren op deze wat tegenvallende evaluatie. Wat ik wel zou doen is het bespreken met de stagebegeleider van school. Bespreek dat je de quotering niet volledig kan volgen, wat je had moeten/kunnen doen voor een betere score. Ik zou echt feedback vragen van de stagebegeleiding, zodat zij ook weten en beseffen dat je dit zo aantrekt en dat je niet goed begrijpt waarom je zo’n lage score krijgt. Laat duidelijk weten dat je verbeterpunten wil. Hopelijk kan je deze dan bij een volgende stage toepassen! Veel succes. Groetjes, Kathleen

  Like

  • Inderdaad. Het is soms moeilijk je er niet blind op te staren 🙂 zeker als je thuis hard hebt moeten vechten 2jaar lang om toch maar die richting te mogen gaan doen. Ik heb al een afspraak op school, en hopelijk beseffen ze zelf ook dat de stagementor wat streng was. Volgende stage zeker hard werken aan mijn werkpunten is de boodschap 🙂
   Bedankt voor je reactie !

   Liked by 1 persoon

 2. Wat jammer dat deze stage zo verlopen is. Maar als het goed is, zal je dan nu niet meer in deze sector moeten stage doen zeker? Je haalt zelf al heel wat tips aan, dus ik hoop dat het je lukt om dit van je af te zetten. Ik heb heel wat vrienden die stages moeten doen in hun opleiding en ik merk dat dit vaak toch niet hun vrolijkste momenten zijn. Veel succes verder!

  Like

  • Normaal gezien zou ik in deze sector inderdaad geen stages meer moeten doen, al hoop ik dat ik toch nog de kans krijg. Zo kan ik toch bewijzen dat ik het wel kan in deze sector. Het is ook zo interessant :p het is geen makkelijke periode, je als stagiair ergens profileren is zeer moeilijk, zeker als je wat onzeker bent 🙂 op naar de volgende, en dan beter 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s