Focaccia

Samen met een vriendin maakte ik maandag een Focaccia brood, gebaseerd op het recept van Jeroen Meus ! Wij hadden beiden helemaal geen ervaring met broden bakken, en hadden hiervoor ook niet hypermoderne materialen. Benieuwd of het toch gelukt is? Lees dan verder !

Wat heb je nodig?
– 250 gr bloem
– 300 gr Semolina (Tarwegriesmeel)
– 42 gr verse gist
– 50 gr polenta (maïsgriesmeel)
– 350 gr lauw water
– 75 ml olijfolie
– 1 koffielepel gedroogde rozemarijn
– 1 koffielepel gedroogde salie
– 1 koffielepel gedroogde oregano

Semolina of tarwegriesmeel was in mijn supermarkt niet te vinden, hierdoor hebben we dit vervangen door rijstgriesmeel. We gebruikten ook maar 250gr (oeps, ik kocht gewoon 1 pakje, je hebt meer nodig).

Hoe ga je te werk:
– Laat je gist oplossen in het lauwe water
– Meng de bloem, semolina en een snuif zout door elkaar
– Voeg je de olijfolie toe, en voorzichtig de opgeloste gist toe
Opgelet dat je zout goed gemengd is, anders gaat je gist zijn werking verliezen.
IMG_6706-


– Voeg je gedroogde kruiden toe
– Kneed dit met je keukenmachine met kneedstaaf gedurende 15min. Dit kan uiteraard ook met andere toestellen die je eventueel wel in de keuken hebt liggen, of zelfs met de hand.
– Wrijf een grote kom in met olijfolie en bestrooi met bloem. Plaats het geknede deeg hierin.
IMG_6708

– Laat het geheel rijzen onder een keukenhanddoek gedurende 40min.
IMG_6709
– Na 40min bekom je een veel groter en luchtig deeg. Kneed met je handen de lucht uit het deeg.
focaccia
– Bestrooi een ovenplaats met polenta.
– Plaats je deeg hierop in de vorm van een ovaal.
– bestrooi je deeg volledig met polenta.
– Laat het geheel 20min rijzen.
IMG_6715
– Na deze 20min prik je met je vinger wat putjes in het brood, zodat de overtollige lucht eruit kan.
– Besprenkel je brood met olijfolie (waar je het besprenkeld blijft de polenta goed zitten, op andere plaatsen valt dit er gewoon af na bakken)
– Plaats je brood gedurende 40min op 200° in de oven.
IMG_6733 IMG_6735

Resultaat?
Ondanks onze verkeerde hoeveelheden en onervarenheid, is het ons toch gelukt een brood te bakken. Over het uiterlijk zullen we even zwijgen :p
Het brood smaakt gewoon naar brood, is lekker als stokbrood met wat boter of smeerkaas op, maar is ook niet mega uitzonderlijk speciaal. Een normaal, lekker, zelfgemaakt brood. Zonder toegevoegde troep !

Smakelijk !!

foto’s in samenwerking met Annelies Kinnaer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s