De opdringerigheid van een verkoopster !

Ik ga niet zo heel vaak een high-budget winkel binnen, want laten we eerlijk zijn, voor een arme student is dit niet altijd aan te raden. De enkele keren dat ik dit dan wel deed, kan ik mij instant irriteren aan de verkoopsters die onmiddellijk aan mijn nek hangen. Ze proberen je allerlei zaken aan te praten, die je eigenlijk helemaal niet wou kopen. En als verlegen en voornamelijk niet-assertief persoon, loop je dan recht in een valstrik waar je heel moeilijk uit komt. Herkenbaar? Lees dan zeker verder over mijn eerste ervaring in de MACcosmetics store.

IMG_20151111_191352-Als (deels) beautyblogger kon ik natuurlijk niet ontbreken in het hele MAC gebeuren. Ik dacht altijd dat dit niet voor mij besteed was, omdat het zoooo duur was. Maar toen ik op onderzoek uit ging, zag ik dat dit niet zo duur was als ik zelf dacht. Ik zocht al langer een goed concealer en er werd mij één van mac aangeraden. Ik ging vol goede moed de winkel binnen, ik wou dus een concealer kopen, maar wou graag een leuke foundation en lipstick voor op mijn kerstlijstje.

Eens ik binnen was, besefte ik dat je niets in de winkel kan kopen, zonder een verkoopster aan te spreken. Omdat enkel de testers in de winkel zelf staan. Omdat ik zelf ook niet zo ervaren ben in foundations en concealers sprak ik een verkoopster aan. Voor ik het wist mocht ik plaats nemen op een stoel, en verscheen het ene product na het andere op mijn gezicht. Allemaal leuk, zo zie je eens hoe iemand met veel meer ervaring als mij dit aanpakt, en het is gewoon goed afgewerkt.

Na de volledige gezichtsbeschildering is het natuurlijk tijd om alles naar de kassa te brengen. De vrouw in kwestie wou natuurlijk het liefst dat ik alles kocht, maar dit is in een mac winkel natuurlijk absurd. Als niet-assertieve persoon is het heel moeilijk op dat moment te zeggen dat je enkel de concealer meeneemt, ze heeft tenslotte toch best lang gewerkt aan mijn gezicht.
IMG_20151111_180908
Uiteindelijk viel het best wel mee, en kwam ik buiten met mijn concealer, maar toch ook een lipstick. Ik stond 5min buiten en had al onmiddellijk spijt van de lipstick. Deze was namelijk voor mijn kerstlijst, en kan ik zelf niet echt veroorloven.
Het is de lipstick Angel. Nu is het volgende dilemma, hou ik hem of zou ik toch al mijn moed bijeen rapen om hem te gaan terugbrengen.
Nu weet ik weer waarom ik niet vaak naar high-budget winkels ga.

Heb jij al miskopen gedaan door de druk van een verkoopster? 

33 gedachtes over “De opdringerigheid van een verkoopster !

 1. Nog nooiit. Maar ik wimpel ze ook altijd af. Ik kijk zelf wel. En de keren dat ik bij mac was had ik geen problemen. Ik twijfelde tussen 2 lipsticks en die vrouw heeft gezegd welke zij zou kiezen en die koos ik uiteindelijk. Die andere heb ik toch echt laten liggen.

  Like

  • Hahaha :p ja in dat geval lukt het mij nog net wel :p het is vooral wanneer je en foundation, en bronzer en poeder en blush en en en.. op je gesmeerd krijgt en dat moet zeggen dat je al die dingen niet wil. Ik ga ze in elk geval volgende keer ook afwimpelen 🙂

   Like

 2. Gewoon terugbrengen! Niet vergeten dat klant koning is 🙂 Ik had vroeger hetzelfde probleem als jou en durfde daarom nooit een ICI Paris XL binnen te stappen. En laat ze maar helpen, ze kennen die producten goed, maar weet gewoon wat je wil en niet bang zijn!

  Like

  • Ooh ici paris xl, nog zo een struikelblok :p ik verkies daarom planet parfum, kun je alles lekker testen 🙂 ik ga het zeker proberen terugbrengen, al las ik op internet dat ze dit soms niet aannemen, spannend :p een eerste assertiviteitsles !!

   Like

 3. Ik denk altijd maar je ziet ze nooit meer terug waarschijnlijk dus als jij nee zegt zullen ze daar echt niet wakker van liggen. Toch kan ik me wel voorstellen dat je soms een druk voelt, dan is het in ieder geval een goede verkoopster 😉 Het verschilt trouwens wel per MAC store hoor hoe ze reageren. In de ene zijn ze heel vriendelijk en helemaal niet opdringerig in de andere heel arrogant en echt heel opdringerig.

  Like

 4. Verschrikkelijk zijn die verkoopsters. Ik zit zelf ook in verkoop, maar soms laat ik me toch ook doen. Ik wimpel ze meestal af, maar als ze dan nog eens komen of als ik hulp nodig heb, slaan ze hun slag. Ik kocht nog nooit bij MAC, omdat ik ook het idee heb dat dat heel duur is… Misschien toch maar eens binnen gaan… En meteen een oefening in nee zeggen meekrijgen!

  Like

  • Ik wimpel ze meestal ook af. Maar in de mac had ik echt hulp nodig, veel te veel keuze voor een onervaren. Zeker als het zo duur is wil je toch een goede keuze maken 🙂 hopelijk valt jouw verkoopster wat mee 😉

   Like

 5. Hey Vicky,

  Wat een geniaal artikel dit, ik lees dergelijke dingen super graag! 😀
  Jammer genoeg is dergelijke situatie ook voor mij héél herkenbaar! Men probeert je vaak zoveel op te dringen en néé zeggen is dan niet bepaald gemakkelijk op zo’n moment.
  Ik hoop wel dat je jouw lipstick kan terug brengen! Fingers crossed!

  Veel liefs Astrid (Timeless Elegance)

  Like

 6. Bij mac zijn ze daar echt pro in om je meer te doen kopen dan je eigenlijk nodig hebt… ook al meerdere keren meegemaakt!!! Zo heb ik ooit eens eens een produkt gekocht om mijn make-up borstels schoon te maken… 15 EUR dacht ik dat het kostte… in het kruidvat zag ik een gelijkaardig product voor een heel pak minder… tja… je laat je soms zo snel vangen hé 😦

  Like

 7. Hee,
  Dit probleem heb ik nou ook altijd als een verkoper ineens van alles aan mij laat zien. Nu ben ik wel het persoon om ook gewoon wel nee te zeggen maar je gaat toch altijd weer twijfelen. Bij Mac heb ik nu meerdere lipsticks gehaald en de verkoopsters zijn inderdaad erg goed in het bijverkopen van producten. Ik zelf sta ook parttime in een winkel maar ik kan dus juist niet zo opdringerig zijn van wilt u dit er misschien ook nog bij. Maarja ieder zijn eigen.

  Heel erg leuk om eens zo’n blogpost te lezen.

  Like

  • Dank je, leuk om te horen. Het is inderdaad zo, ieder zijn persoonlijkheid. Het is niet omdat je niet opdringerig bent da je geen goede verkoopster bent, want je ziet dat dat ook veel mensen afschrikt 🙂

   Like

 8. Heel herkenbaar! Ik denk altijd wel twee keer na voordat ik de Mac of Ici Paris binnenstap haha. Ik heb er namelijk ook wel moeite mee om duidelijk te zijn 😉

  Like

 9. Ik zou die gewoon bijhouden. Hier gebeurt het af en toe dat iemand het niet weet en dan zeg ik van kijk ik heb hier dat nog ongebruikt liggen in de verpakking ik pak het in en dan geef jij die met dit of dat feest en ondertussen geven ze het geld dat ze wilde besterden (meer of minder maakt dan niet uit natuurlijk) maar meestal is dit mijn moeder/vader of men vriend of schoonouders die dat doen. Wie weet heb jij ook zo iemand in de buurt die wel graag een cadeau geeft maar niet weet wat die moet kopen en geld niet wilt geven omdat dit zo stom is op een feestje

  Like

 10. Haha, dit is zo herkenbaar. Als een verkoopster zo haar best doet voel je je altijd schuldig als je uiteindelijk toch niks wil kopen. Maar achteraf heb je dan altijd spijt. Ben er zelf ook vaak in getrapt…

  Like

 11. Ik vind het personeel van MAC ongelofelijk ondringerig en soms ronduit onvriendelijk. Tegen een vriendin van mij zeiden ze ooit dat ze ‘de ergste huid ooit’ had, om haar vervolgens dure foundation en concealer aan te smeren. Echt vreselijk (en werkt ook niet haha). Eerlijk gezeg zou ik de lipstick terugbrengen, ik denk dat je je er nu toch niet echt gelukkig mee voelt en het is belangrijker dat je aan het einde van de maand nog eten kunt kopen 🙂

  Like

 12. Miskopen doe ik er gelukkig niet door, maar voel me er ook nooit bij op m’n gemak als het personeel meteen zo op je duikt als je een winkel binnenloopt. Ik moet iets dan ook wel heel hard nodig hebben wil ik een winkel inlopen waar verder geen andere klanten zijn

  Like

  • Ik heb het uiteindelijk nog steeds niet terug gebracht 😮 ik twijfel omdat ik sowieso wel een lipstick wou, gwn nu nog niet, hahaa. Denk dat ik nog een paar dagen heb om terug te gaan. Ik dacht inderdaad ook dat smoesje te gebruiken.

   Like

 13. Ik ken het… Ik wil al een tijdje de ICI PARIS XL op de Meir binnenstappen, maar die winkel is zoals hierboven aangehaald inderdaad ook gruwelijk wat opdringerige verkoopsters betreft. Ik weet wat ik wil, nl. een bepaalde eyeshadow base van Urban Decay; niet meer, niet minder. De UD-display is vlak naast de ingang en iedere keer dat ik er passeer, staan er twee UD-verkoopsters te wachten op hun volgende prooi terwijl een derde iemand aan het opmaken is. Ik vind dat dat erg afschrikkend werkt! Ik denk dat ik straks gewoon binnenstap omdat ik van mezelf vind dat ik me aanstel, maar langs de andere kant vind ik niet dat een winkel je zo’n gevoel hoort te geven. Wanneer ik hulp nodig heb, weet ik je te vinden – toch?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s