Student in Brussel en terreurdreiging niveau 4 !

Lieve lezers,

Deze ochtend werd ik rustig wakker, tot ik opeens het nieuws las. Brussel is overgegaan van terreurniveau 3 naar niveau 4. Onmiddellijk de hoogste terreurdreiging. Dit is enkel geldig in de hoofdstad, en niet in andere gebieden van België. Ikzelf zit op kot in Brussel en ga er ook naar school. Wat ik vond van dit nieuws lees je hier.

De situatie in Brussel was sinds de aanslag in Parijs al goed veranderd. Ik kom dagelijks door de Nieuwstraat, en je merkt gewoon dat er veel minder volk rondloopt, ondanks de naderende feestdagen. Je ziet best vaak soldaten met mega geweren en er loopt overal politie. Dit geeft mij een dubbel gevoel. Langs de ene kant voel je je best veilig met al deze mensen rondom je, maar langs de andere kant, hoe gevaarlijk is Brussel eigenlijk dat al deze bescherming nodig is. En laten we eerlijk zijn, wat gaat politie of het leger eigenlijk doen aan zo een terrorist. Als deze met een bom komt, dan gaan deze personen gewoon mee dood, samen met alle andere burgers lijkt mij. Dient dit echt om valse veiligheid te geven?

Ondertussen is sinds gisteren het terreurniveau in Brussel nog eens omhoog gegaan. Zo werd aangekondigd door mijn Hollandse vriend “de premier Charles Michael, ja in het Engels uitgesproken (toch even een grappige noot in dit toch wel angstaanjagende artikel), meldt dat er terreurniveau 4 word afgekondigd in Brussel..  Wat inhoudt dat er NOG meer politie en leger in de straten rondloopt, de winkels best gesloten blijven, metro’s en trams afgeschaft worden net zoals verschillende evenementen, concerten en voetbal wedstrijden. Daarbij kreeg ik gisteren ook nog eens een email van mijn school, dat voorlopig alle lessen en activiteiten afgeschaft zullen zijn.

Opnieuw hier een dubbel gevoel. Joepie, geen school, ik kan in mijn boerendorp blijven en geen angst hebben voor een terreuraanslag. Maar wat met al mijn kennissen die wél naar Brussel moeten. Wat met mijn nicht die tegenover mij in centrum Brussel werkt, al mijn ex-collega’s die op de grote markt werken, de verkoopster waar ik dagelijks pasta kocht en wat met al die chagrijnige en onbeschofte kassiersters in de carrefour market. Zij zullen waarschijnlijk niet de kans hebben om weg te blijven, ondanks het gezin die ze moeten onderhouden.

En is dit nu niet net wat deze terroristen willen? Ons angst aanjagen. Ons leven op stop zetten. We kunnen ons niet meer ontspannen als Brussel-inwoner. Kunnen niet meer buiten zonder elke keer opnieuw geconfronteerd te worden met het gevaar die we eigenlijk lopen. En hoelang zal dit aanhouden? En waar zal dit eigenlijk eindigen? Zal dit een derde wereldoorlog doen starten? Zal mijn vriend opgeroepen worden om te gaan vechten? Hoelang zullen mijn lessen eigenlijk worden afgelast, en zal ik in januari eigenlijk mijn examens mogen afleggen? Of zal mijn hele leven toch even op stop gezet worden? Allemaal vragen waar we toch geen antwoord op zullen krijgen. Deze situatie zal zeker niet op 1,2,3 opgelost zijn, dus zal deze terreurdreiging lang aanhouden?

Diep vanbinnen weet ik best dat ik geen angst mag hebben, maar toch is het sterker dan mezelf. Ik loop over de Nieuwstraat in Brussel en merk onmiddellijk dat ik iedereen in het oog houd. Zie ik iets of wat verdacht, begin ik toch onmiddellijk weer wat angst te voelen. Als ik in het winkelcentrum loop om mijn boodschappen te doen, vliegen er in mijn hoofd allemaal rampscenario’s voorbij. Zouden de beelden van Parijs ook met mij gebeuren? Toch weet ik dat ik rapper door een auto zal worden aangereden dan vermoord te worden in een terreuraanslag. Maar ik loop dagelijks op de plaatsen die ze aanraden te vermijden.

Ik ben 22 jaar, in de fleur van mijn leven. Altijd geboeid geweest door WO II, maar zelf zou ik dit niet willen meemaken. Ik wil mijn studies afmaken, trouwen met mijn vriend, kinderen krijgen en genieten van het leven.

Ik ben student in Brussel, en ben bang.

Advertenties

14 gedachtes over “Student in Brussel en terreurdreiging niveau 4 !

 1. Vind ik niet leuk… mijn dochter zit op kot in Molenbeek… vandaag moet ze terug naar Brussel en ben er helemaal niet gerust in… ik zal haar bestoken met sms’jes en telefoontjes deze week vrees ik!!!! Hou je goed… Kathleen

  Like

   • Ze zit in Brussel ja… het probleem is echter dat ze deze maand praktijk heeft met alle tweede en derdejaars. Ze zit op het Rits en volgt regie-assistentie. De maand november hebben ze allemaal filmpjes die ze moeten maken, hebben daarvoor alles geregeld…locatie, acteurs, materiaal,… Ze zijn nu nog aan het overleggen wat ze gaan doen… Als terreurdreiging op 4 blijft, lassen ze het hopelijk af!

    Like

 2. Wat erg om te horen! Normaal als iemand bang is, zou ik zeggen: ‘Rustig maar, het komt allemaal wel goed.’ Nu durf ik dat niet te zeggen, omdat niemand weet wat er komen gaat. Veel sterkte!

  Like

  • Klopt. En het is een situatie waar we niets aan kunnen doen, ze zijn onvoorspelbaar, met veel te veel en allemaal verspreid. Ik hou mijn moed hoog door te denken dat de kans toch klein is dat ik er tussen zit als er iets gebeurd.

   Liked by 1 persoon

 3. Heel herkenbaar wat je schrijft. Ik werk sinds 3 weken op de Vrije Universiteit in Brussel en ben ook bang. Als ik de trein naar het werk neem en er veel volk op het perron staat of op de trein zit ben ik bang dat er wel eens een terrorist bij zou kunnen zitten, en zelfs in de gebouwen van de universiteit ben ik wat bang… Bij ons staat het nog niet vast of de lessen zullen doorgaan morgen, maar ik vrees dat ik sowieso moet gaan werken… Nu ja, het kan altijd gebeuren, ook als er geen vehroogde terreurdreiging is… In Parijs hadden ze helemaal niets verwacht. Nu is iedereen bang door de hele heisa errond, maar als de paniek weer gaat liggen is er misschien nog meer kans dat het gebeurt. En dat vind ik misschien nog wel het engste. Wanneer eindigt dit? En hoe eindigt dit? Moeten we de rest van ons leven in angst leven? Wordt dood door terrorisme een gewone mogelijkheid om te sterven net als een auto-ongeluk en moeten we gewoon hopen dat wij en onze dierbaren het niet meemaken? Ik weet het niet…

  Like

  • Ik denk ook dat ze eerder zullen toeslaan wanneer de heisa weer zal gaan liggen. Ik hoop ten zeerste dat we niet te lang in zo een situatie moeten leven, maar ik zie er voorlopig geen verbetering in. Heel veel moed als je morgen toch moet gaan werken !! We mogen niet bang zijn, maar met zo’n maatregelen is dat best moeilijk. Het gevaar is duidelijk reëel.

   Like

 4. Ik kan me voorstellen dat je bang bent. Het is ook super heftig! Het lijkt me ook dat de terroristen juist dit willen. Maar aan de andere kant wil niemand natuurlijk risico lopen. Als er geen plaatsen zijn om aanslagen te plegen omdat er niemand is, zullen de aanslagen ook minder worden. Hoop ik.

  Like

  • Ik hoop het ook. Maar zo een maatregelen zullen ook niet lang aanhouden, binnen een maand is iedereen dit weer vergeten, lopen de winkelstraten weer vol, en dan..? Ach, hopen dat al deze miserie rap voorbij is !

   Like

   • Ja, dat is natuurlijk ook weer zo.. Ik vind het hier in Nederland ook eng hoor. Maar ik gun ze mijn angst niet. Ik ga proberen mijn leven zo gelukkig mogelijk te leven. En weet je, als het zover komt dat ze mij vermoorden, dan hoop ik dat God bij de hemelpoort op me staat te wachten. Maar laten we van het positieve uitgaan. Wie weet is ISIS straks weggevaagd.

    Liked by 1 persoon

 5. Pingback: Bloggersmeeting Leuven | mangobananalife

 6. Mag ik iedereen hier even goede moed geven. Ze hebben er nu een heel deel opgepakt die verdacht worden van eventueel dit te kunnen doen 1 persoon vinden ze niet en bij de daders in parijs is er nog 1 niet geïdentificeerd…dus wie weet is dat wel die ene die ze zoeken terwijl die al geen bedreiging meer kan vormen.

  Ik zelf leef vlak bij de kerncentrales in Doel en daar kan er ALTIJD iets mis lopen, terreur of niet. Als het daar misloopt zijn we allemaal de pineut niet alleen de dichtstbijzijnde huizen. Denk dus niet meer na over het hoe en waar en wanneer je het leven laat. Denk er gewoon aan om je geliefden dag na dag te laten weten dat je ze graag ziet, wil je zeker zijn dat alles vlot verloopt na je dood ga dan naar een notaris en laat er een soort van testament na… Dus erin zetten bijvoorbeeld dat je die of die vriendin dat wilt geven en dat je huidige vriend/vriendin ook een paar sentimentele stukken mag en de rest naar ouders of goed doel. Eens je trouwt verander je dit en als je kinderen krijgt/wilt zet je dat er ook al in. Zo kan je een beetje gerust zijn op dat gebied, maar dood gaan we nu toch allemaal is het niet gisteren of vandaag dan is het morgen of volgende week mss wel. En als je veel geluk hebt kan je nog met pensioen gaan voor je sterft…

  Ik denk er niet meer over na en laat mijn leven komen zoals het is. Spijt van mijn keuzes die ik maak heb ik niet en zal ik ook nooit hebben omdat ik weet dat het leven elke seconde van de dag gedaan kan zijn. Met of zonder zotten op de wereld

  Like

  • Ik vind het knap dat je dit zo langs u kan leggen en heb er bewondering voor. Ikzelf kan dit niet. Ik zeg zeker niet dat ik er niet door kan leven, maar ’s avonds kan het wel eens door mijn hoofd spoken dat het morgen gedaan kan zijn. Hierover piekeren is een absoluut nutteloze bezigheid, maar het is toch sterker dan mezelf. In dit geval is het ook niet enkel de angst om dood te gaan, maar ook de angst dat ons leven zal veranderen. De angst dat we niet weten hoe dit zal eindigen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s